Elverum som Nordens Paris

Foreligger ca. 23. juli

Terningkast 6:


Erik Hanstad, ordfører i Elverum 2011-2019:
Jeg har selv brukt Christian Krohgs berømte betraktninger i mange av mine taler. Dette er et mesterverk av en bok. Den dokumenterer i tekst og bilder at Krohg tegnet et sannferdig bilde fra en fordums tid med flotte bygninger og menneskene som bygget byen vår. Tusen takk Jan, historien vår er viktig. 
Denne boken trengte vi!

Rolf Arne Moen, Elverum historielag og tidligere Østlendingen:
“Hei. For ei strålende bok du har  laget. Så mye bilder  og stoff som du her har samlet og satt i system  som lesverdig stoff er helt topp. Dette må bli en bestselger i Elverum.”

En kavalkade om tiden før Elverum ble forsøkt utslettet av den tyske krigsmakten, 11. april 1940. På noen få timer var det ikke mye igjen av kunstneren Christian Krohgs visjoner om Elverum som «Nordens Paris». Men skrur vi tiden tilbake enda noen år, til åpningen av Norges første statsbane i 1861, Grundsetbanen, fremstår Elverums tidlige historie som en ganske glad og positiv fortelling med forbausende fremgang og vekst. Til tross for nedgangstider som kom og gikk, i Elverum som alle andre steder.

Pionerene i dette bygdesamfunnet var mange:  Byggherrene, arkitektene,  idealistene, originalene, handelsfolket, skogeierne  og bøndene. Slik skapte våre forfedre, de fleste anonyme,  et helt spesielt samfunn, langt fra kysten og omgitt av skog på alle kanter. Drømmer ble til virkelighet, men ikke uten debatt, kamp og utskjelling. Til sammen ble resultatet ganske imponerende, slik Christian Krohg også ga uttrykk for.

Vår store maler Christian Krohg i 1898:
Elverum Leir ligger likesom Paris på begge sider av en stor elv … 
Byens utseende er  imponerende. Store brede veier og gater, som ser rolige og fornemme ut. Husene er høye og mektige og mange patrisierhus med søylerader. Fattigkvarterer eller 
enkelte hytter er ikke å oppdage. Byen ser ut til å være anlagt med fremsyn.

——

ISBN 978-82-93206-47-7
Innbundet, 144 sider.

Kjøpes frakt fritt på: nordensparis.net eller i bokhandel

Bla i boken: klikk her

Bilder fra boken


Side 12
Gjennom 35 år var “jugendpalasset” Elvarheim Leirets midtpunkt, til det ble bombet 11. april 1940.


Side 14
Fra Storgata ca. 1935.

side20
Side 20
Hotel Central i praktfull sveitserstil i hovedgaten. Bombene jevnet hotellet med jorden skjebnedagen 11. april 1940.


Side 24
Elverums første jernbanestasjon fra 1862, med landets første smalspored statsbane.


Side 64:
Helge Væringsaasen, den mest kjente elverumsingen, foran fredsflagget 1905.